Arkiv för april, 2008

Thailändskt nyårsfirande


lördag, april 12th, 2008

Kvällens begivenhet var en thailändsk fest där det nya thailändska året 2551 skulle firas in. Arrangör var den trevliga kvinnan som äger stadens thairestaurang där jag är stamkund. Hon ville att jag skulle komma dit som Lindali. Jag hade gjort mitt bästa för att få med mig någon kompis och inte behöva gå dit ensam. Det var trots allt i min egen stad och jag visste inte alls vilka som skulle gå dit. Jag var därför lite nervös att gå dit och bli sittande för mig själv. När jag kom dit fick jag en kram av värdinnan som visade mig till ett bord där hon tyckte att jag kunde sitta. Vid bordet satt några thailändare och en svensk man. Jag kände ingen av dem men hängde min handväska på stolen och gick för att ta för mig av buffén. När jag kom tillbaka talade de om för mig att bordet var bokat så jag fick slå mig ner själv på ett bord en bit bort. Där blev jag sedan sittande på ett bord för mig själv innan några trevliga thailändare på bordet intill uppmärksammade mig och tyckte att jag skulle sätta mig vid deras bord. En svensk kille som var gift med en av thailändskorna fanns också vid bordet. Det blev starten på en trevlig kväll där thailändskorna gjorde sitt bästa för att få med mig upp på dansgolvet. Mina högklackade skor gjorde mig till en jätte bredvid dem men jag fick ändå mycket beröm för mitt utseende. De verkade minst sagt imponerade och öppna för transpersoner som mig. På dansgolvet dök plötsligt en trevlig tjej upp och frågade om det var jag som var Lindali. Jag var lite förvånad att hon visste vem jag var eftersom jag inte kände igen henne. Hon och killen hon hade med sig var mycket trevliga och vi pratade och dansade en stund. Senare på kvällen upptäckte jag att pizzabagarna från min favorit pizzeria hade dykt upp. Vid baren mötte jag en av dem och kunde inte motstå att avslöja mig. Jag frågade om han kände igen mig, vilket han inte gjorde. Jag gav honom då ett antal ledtrådar bl. a. att jag var stamkund och vilken favorit pizza jag hade. Det tog ändå några minuter innan det gick upp ett ljus för honom. Hans reaktion var inte annorlunda än de flesta avenskar jag berättat det för. Kompisarna till honom satt vid ett bord längre bort och han gav mig en kaffekopp att ge till en av dem. Killen jag skulle ge koppen till kom plötsligt emot oss. Jag gav honom koppen och sa:

- känner du igen mig? Det gjorde han inte men när jag sa att jag brukade beställa pizza hos dem, tyckte han jag skulle komma över på en fika dagen därpå. Han hade med stor sannolikhet fortfarande inte förstått vem jag var eller att jag inte var någon äkta tjej. Det var sedan dags att åter ta sig hem efter en lyckad festkväll i min egen stad. Av 200 personer på festen var det ändå väldigt få jag kände till.


tjejfest


fredag, april 11th, 2008

I fredags ringde en av mina bästa tjejkompisar och frågade om jag ville hänga med på tjejfest. Det var hos en kompis till henne som fyllde år. Det lät naturligtvis trevligt så jag var inte sen att svara ja. Jag köpte med mig en chokladask och åkte iväg för att hämta upp min kompis Sara. Vi var de första gästerna på plats och en trevlig kväll tog sin början.  Det kändes roligt att bli accepterad som en i tjejgänget även om ett och annat honom och han dök upp emellanåt. Lustigt vad vi västerländska människor har svårt att ställa om. Att använda hon och han är jätteviktigt och vetskapen om ett kön har uppenbarligen större betydelse än synintrycket av ett kön. Synintrycket av ett kön har dock större betydelse om vetskapen inte finns. Det här är iaktagelser jag gjort genom åren och inget jag lägger någon större vikt vid men det är intressant hur det fungerar. Även om man har aldrig så accepterande vänner så är det extremt svårt även för dem att byta pronomen eller kanske speciellt för dem eftersom de känner mina båda sidor.

Kvällen fortsatte med lite singstar tävling och det visade sig då inte vara min specialitet men kul var det.